Palampur tea field

Palampur – vähemmän tunnettu Himalajan teekaupunki

Darjeeling-tee ja Assam-tee ovat varmaan kaikille tuttuja, mutta entäpä Kangra-tee? Palampur on pieni, teeviljelmistään tunnettu kaupunki Intian Kangra-laaksossa, Himachal Pradeshin osavaltiossa. Yksi syy, minkä takia päätettiin matkustaa juuri Palampuriin on se, että sieltä päästäisiin jatkamaan matkaa kapearaidejuna Kanga Valley Expressin kyydissä.

Palampur tunnetaan Kangra-teestä
Palampur tunnetaan Kangra-teestä

Vaikutelmia Palampurista

Matkustettiin bussilla Dharamshalasta Palampuriin kahdessa ja puolessa tunnissa.

Bussi Mcleod Ganjista Ala-Daramshalan bussiasemalle
Bussi Mcleod Ganjista Ala-Daramshalan bussiasemalle
Matkalla Palampuriin
Matkalla Palampuriin
Palampurin bussiasema
Palampurin bussiasema

Kaupungin keskustassa oli vilinää. Meidän majapaikka sijaitsi Bundla-nimisellä alueella muutaman kilometrin päässä ylämäessä. Bundlassa oli rauhallista. Vaikka tykätäänkin kovasti Mcleod Ganjista, oli kiva olla vaihteeksi ihan tavallisessa vuoristokylässä, jossa turistien sijasta näkee paikallista elämänmenoa.

Palampurin vilkas basaarikatu
Palampurin vilkas basaarikatu
Luonnon rauhaa Bundlassa
Luonnon rauhaa Bundlassa

Semi-epäonnistunut visiitti teetehtaalle

Koska Palampur tunnetaan teestään, päätettiin mekin toki vierailla yhdellä kaupungin teetehtaista. Kävelymatka meidän majapaikasta Palampur Co-operative -teetehtaalle kesti yli tunnin. Tehtaalla valmistetaan sekä mustaa että vihreää teetä.

Palampur Co-operative -teetehdas
Palampur Co-operative -teetehdas
”Once tested, never forgotten” Tiedä häntä sitten, kun ei koskaan päästy maistamaan
”Once tested, never forgotten” Tiedä häntä sitten, kun ei koskaan päästy maistamaan

Tosin kävi ilmi, että tähän aikaan vuodesta tehtaalla ei tapahdu juuri mitään, eikä saatavilla ollut myöskään ohjattua kierrosta teetehtaalle. Kun kiltisti kysyttiin, eräs työntekijä suostui kuitenkin pikaisesti näyttämään meille paikkoja ja kertomaan jotain teenvalmistusprosessista. Koneet eivät kuitenkaan olleet käynnissä ja teen fermentoimiseen käytettävä valtava hallikin oli tyhjillään.

Kangra-tee odottamassa matkaansa ulkomaailmaan
Kangra-tee odottamassa matkaansa ulkomaailmaan

Meitä ei myöskään päästetty tehtaan takana kasvaville teeviljelmille. Ei kuitenkaan oltu erityisen pettyneitä, sillä ollaan käyty teetehtailla ennenkin ja tullaan tälläkin reissulla luultavasti vielä käymään. Matkalla kaupungista majapaikkaamme voitiin sentään ihailla tien varrella kasvavia teepuskia.

Sarvipää nautiskelemassa Kangra-teen hienostuneesta mausta
Sarvipää nautiskelemassa Kangra-teen hienostuneesta mausta

Kävelyllä vuorilla ja maaseudulla

Palampurin vuorilla
Palampurin vuorilla

Meidän majapaikan, Himalayan Heritage Hostellin, terassilta voitiin ihailla havumetsäisiä vuoria ja niiden takana häämöttäviä lumihuippuja.

Himalayan Heritage -hostellin hieno terassi
Himalayan Heritage -hostellin hieno terassi
Näkymät parvekkeelta
Näkymät parvekkeelta

Vuoret yrittivät selkeästi houkutella meitä kävelylle, ja niinpä me päätettiin lähteä kohti Shree Jakhani Mata -temppeliä. Puolentoista tunnin kävelymatka vei meidät läpi maaseudun ja pienten asutusalueiden. Matkalla nähtiin paikallisten tavallista elämää. Perheitä peltotöissä ja koulupukuisia lapsia, jotka iloisesti vilkuttelivat ja huutelivat meille.

Nähtiin matkalla monen monta lehmää
Nähtiin matkalla monen monta lehmää
Tällä vuohella oli melko pähee pääkallonaama
Tällä vuohella oli melko pähee pääkallonaama

Temppeli oli ihan kiva, mutta vähän niin kuin koko tällä reissulla, myös tällä retkellä matka oli määränpäätä ihmeellisempi.

Shree Jakhani Mata -temppeli
Shree Jakhani Mata -temppeli
Shivan tyylissä on asennetta
Shivan tyylissä on asennetta
Näkymät temppeliltä
Näkymät temppeliltä
Metsäpolku matkan varrella
Metsäpolku matkan varrella
Matkalla takaisin Bundlaan
Matkalla takaisin Bundlaan

Bundlan ihmiset ja ruoka

Meidän hostellilla majoittui meidän lisäksi belgialainen nuori pari (jotka olivat muuten ainoat turistit, joita Palampurissa nähtiin). Viimeisenä iltanamme Palampurissa mentiin yhdessä syömään läheiseen Cliffy’s -kahvilaan. Kahvila oli tosi tunnelmallinen, ja oli itseasiassa aika yllättävää löytää näinkin tyylikäs paikka jostain Palampurin laidalta.

Cliffy’s Cafe
Cliffy’s Cafe

Muutoin syötiin pelkästään Rana Dhabassa, joka oli meidän hostellia lähin ruokapaikka. Se oli tyypillinen intialainen, hyvin simppeli yhden miehen ravinteli. Mcleod Ganjin laajan turistiruokatarjonnan jälkeen oli itseasiassa aika kiva olla taas tavallisen intialaisen ruoan ja paikallisen elämänmenon äärellä. Aterioidemme jälkeen ravintolan omistaja Rana tuputti Serille röökiä ja bidiä (intialaista lehteen käärittyä tupakkaa) yksi toisensa jälkeen. Opittiin häneltä myös muutamia uusia hindi-sanoja, sillä ei pystytty paljoakaan kommunikoimaan englanniksi. Meidän kohokohta Palampurissa ei siis ollutkaan tee, vaan intialaisen vuoristokylän paikallisiin ihmisiin ja tavalliseen elämänmenoon tutustuminen. 

Rana valmistamassa meille peruna-parathaa. Ensin taikina täytetään...
Rana valmistamassa meille peruna-parathaa. Ensin taikina täytetään...
...ja sitten se kaulitaan
...ja sitten se kaulitaan
Mestari parathanpaistohommissa
Mestari parathanpaistohommissa
Tadaa!
Tadaa!

Meidän kohokohta Palampurissa ei siis ollutkaan tee, vaan intialaisen vuoristokylän paikallisiin ihmisiin ja tavalliseen elämänmenoon tutustuminen.

Matka jatkuu

Seuraavaksi matkustimme Jaipuriin. Tiedettiin, että meillä oli pitkä matka edessä, mutta lopulta matkasta tuli vielä pidempi ja monimutkaisempi kuin oltiin oletettu. Suunnitelmanamme oli matkustaa reissun ensimmäinen osa kapearaidejunalla, jota myös lelujunaksi kutsutaan. Odotettiin tätä osaa matkasta innolla.

Related stories

3 ajatusta aiheesta “Palampur – Indian tea hills off the beaten path”

  1. Awesome. I am new to the city and wanted to explore the Bundla neighborhood. Thanks for giving a clear description of your short experience there.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *