Meghalayan ”rauhansilkki” – Visiitti Muezartin studiolla Shillongissa

Me pyritään elämään niin, ettei vahingoitettaisi muita olentoja, oli ne sitten ihmisiä tai vaikkapa hyönteisiä. Siitä syystä ollaan vältelty silkkutuotteiden ostamista, sillä suuri osa maailman silkistä tuotetaan tavalla, jossa silkkiperhonen keitetään elävältä. Itseasiassa, ennen Koillis-Intian Meghalayan osavaltioon saapumista luultiin, että KAIKKI maailman silkki tuotetaan näin. Mutta sitten kuultiin Eri-silkistä, joka tunnetaan myös ”rauhansilkkinä”. Saatiin kunnia tutustua tähän materiaaliin paremmin vierailemalla lankaa ja asusteita Eri-silkistä valmistavan Muezart-yrityksen studiolla Shillongissa. 

Luonnollisesti värjättyä Eri-silkkilankaa
Luonnollisesti värjättyä Eri-silkkilankaa

Kiehtova Eri-silkki

Heti kun kuultiin Eri-silkistä ja että sitä valmistetaan juuri Meghalayassa, haluttiin tietää materiaalista lisää (ja ehkäpä ostaa jotain Eri-silkkisiä tuliaisia). Niinpä suunniteltiin parin päivän retkeä Umdeniin, joka on yksi Eri-silkkiä valmistavista pienistä kylistä. Koska aikamme Intiassa alkaa tulla päätökseen, täytyi meidän kuitenkin lopulta karsia suunnitelmia, ja näin retki suhteellisen hankalan matkan päässä sijaitsevaan silkkikylään jäi toteuttamatta. 

Shillongissa ollessammegooglattiin, josko kaupungissa jossain myytäisiin Eri-silkkituotteita. Ei löydetty kauppaa, mutta huomattiin, että Eri-silkistä lankaa ja asusteita valmistavan Muezartin ”päämaja” sijaitsee Shillongissa. Laitettiin Muezartille viestiä kysyäksemme, onko niiden tuotteita saatavilla jossain Shillongissa, mutta vastaukseksi saatiinkin kutsu yrityksen studiolle. Tämä oli tosi kiva yllätys, koska näin päästiin sittenkin kurkistamaan Eri-silkin valmistukseen.

Muezartin vieraana

Muezartin porukka (ja minä) Shillongissa
Muezartin porukka (ja minä) Shillongissa

Saapuessamme Muezartin toimistolle Shillongissa, yrityksen porukka otti meidät lämpimästi vastaan. Muezartin johtaja Joanna ja suunnittelija Miranda kierrättivät meitä studiolla, jossa osa tuotteista valmistetaan. He kertoivat meille Eri-silkin valmistusprosessista sekä Muezartin tuotteista, arvoista ja tulevaisuudensuunnitelmista. Oltiin tosi vaikuttuneita – eikä pelkästään Muezartin ihanien pipojen ja huivien takia, vaan etenkin siitä, miten yritys toiminnallaan tukee paikallisia yhteisöjä ja perinteitä.

Eri-silkkikuitua ennen kuin se on kehrätty langaksi
Eri-silkkikuitua ennen kuin se on kehrätty langaksi
Suuri osa Muezartin tuotteista tehdään täällä Shillongin studiolla, Meghalayan kylissä tuotetusta silkistä
Suuri osa Muezartin tuotteista tehdään täällä Shillongin studiolla, Meghalayan kylissä tuotetusta silkistä

Miksi me ihastuttiin Muezartiin?

Muezartin Eri-silkki tuotetaan kestävällä tavalla Meghalayan kylissä. Lanka valmistetaan käsin ja se värjätään luonnollisilla, kasvipohjaisilla väreillä.

Luomalla uusia käyttötapoja ja uusia markkinoita Eri-silkille, Muezart luo samalla uusia mahdollisuuksia syrjäisten kylien naisille sekä auttaa elvyttämään ja pitämään yllä vanhoja Eri-silkin valmistuksen perintetä. Muezartin Eri-silkkiä ei tehdä pelkästään niissä kylissä, joissa sen valmistamisella on pitkät perinteet, vaan yritys opettaa silkin valmistamista myös kylissä, joissa sitä ei aiemmin osattu tehdä.

Niinpä, siitäkin huolimatta, että Muezart on voittoa tavoitteleva yritys, me uskotaan, että he tekevät oikeasti hyvää työtä paikallisissa yhteisöissä, kestävällä tavalla. Niin ja niiden asusteet on ihania! Niissä on kivalla tavalla yhdistelty perinteitä ja uusia ideoita. Esimerkiksi kirjailuihin inspiraatiota on usein haettu Meghalayan perinteisistä kuoseista, mutta toisaalta ihan uusiakin ideoita on keksitty, kuten vaikka monikäyttöinen, käännettävä pipo-huivi.

”Pipo-huivi” ja saaleja. Esimerkiksi tuo puna-valkoinen kuosi on Meghalayassa hyvin perinteinen.

Meidän omat Eri-silkki pipot

Vaikka suuri osa Muezartin tuotteista valmistetaankin täällä Shillongin studiolla, ne yleensä postitetaan sieltä eteenpäin, eikä niitä näin ollen paikanpäältä tavallisesti voi ostaa. Me saatiin kuitenkin onneksi hipelöidä studiolla olleita pipoja ja huiveja ja halutessamme myös ostaa jotain. Minä ostin kauniin vihreän, puun kuoresta värinsä saaneen pipon. Seri ajatteli ehkä tilaavansa jotain myöhemmin kun ollaan taas kotona. Studiolta lähdettiin illalliselle ja sen aikana Seri alkoi kuitenkin kadehtimaan mun pipoa sen verran, että laitettiin vielä Joannalle viesti ja kysyttiin, saataisiinko tulla hakemaan Serillekin oma pipo saman tien.

Valinnanvaraa löytyi
Valinnanvaraa löytyi

Opittiin, että Eri-silkki sen kuin pehmenee käytössä, joten luultavasti saadaan nauttia näiden rauhasilkkipipojen tuomasta lämmöstä monta talvea. Toivottavasti aina kun laitetaan pipot päähän, muistetaan meidän kivat päivät Shillongissa ja visiittimme Muezartin studiolla, joka oli ehdottomasti meille Shillongin kohokohta.

Iloiset Eri-silkkipipojen omistajat. Meidän mielestä löydettiin just meille sopivat värit!
Iloiset Eri-silkkipipojen omistajat. Meidän mielestä löydettiin just meille sopivat värit!

Related stories

2 ajatusta aiheesta “Eri Silk, the ”peace silk” of Meghalaya – Visiting Muezart in Shillong”

    1. Thanks Olivia! 🙂 Yep, getting to know eri silk was really interesting. If you ever end up in Meghalaya, I hope you can visit some silk making village (like Umden), which we didn’t manage this time. Since you like knitting, you could also order Muezarts yarn online.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *